Besplatno članstvo za umirovljenike u Autoklubu Vinkovci

Odlazak u mirovinu velika je prekretnica u životu svake osobe. Nakon dugogodišnjeg rada i dnevnog ritma, njihova svakodnevica postaje drugačija. Kako mirovina može biti aktivna i zabavna, pokazala nam je grupa umirovljenika.

U „školske klupe“ opet su sjeli kako kažu nakon dugo vremena.  Ovaj put kako bi  ponovili sve što su do sada znali kao vozači, ali i da se pripreme na promjene koje dolaze s njihovim godinama. Trenutno je u Republici Hrvatskoj 22,45% starijih osoba  od 65 godina. Veliki dio njih svakodnevni su sudionici prometa, bilo kao vozači, putnici u vozilu, biciklisti, vozači mopeda i motocikala, pješaci, korisnici javnog prijevoza. Ono čega treba biti svjestan je činjenica da se događaju promjene u percepciji, lošijeg vida i vidne oštrine, slabijeg sluha, smanjene sposobnosti selektivne pažnje.

Prema statistici osobe od 25 do 29 godina, kao i osobe starije od 65 godina sudionici su nesreća sa smrtnim posljedicama. Prema podacima iz 2022. godine u Republici Hrvatskoj je bilo 359 306 vozača starijih od 65 godina, a 70,4% su bile osobe muškog spola.

Autoklub Vinkovci svim umirovljenicima od 65 godina i više, daruje besplatno članstvo s brojnim pogodnostima.

S vremenom dođe i period kada je potrebno prestati voziti. Vrijeme za prestanak korištenja vozila je u sljedećim situacijama: nemogućnost čitanja  prometne signalizacije, nesigurnost na prilasku i prolasku raskrižjem, česta upozorenja trube od drugih vozača u prometu, slabo uočavanje pješaka i biciklista u prometu, slabije snalaženje u poznatom naselju, zdravstvene tegobe.

 

U narednom životnom periodu kada više ne budu u stanju voziti postoje druga alternativna rješenja kao što su: podrška obitelji i prijatelja, korištenje taksija i javnog prijevoza.

 

Najvažnije je da čovjek spozna svoje mogućnosti, odgovorno i savjesno sudjeluje u prometu zbog vlastite i tuđe sigurnosti.

 

 

Našim umirovljenicima želimo puno zdravlja, savjesnog i  sigurnog kretanja u prometu.