POVIJEST AUTOKLUBA VINKOVCI

Autoklub Vinkovci je osnovan 8. veljače 1926.g. u Vinkovcima pod nazivom Motoklub “Sremac”. Prvi predsjednik je Franjo Buschbacher,a za prvog tajnika je imenovan Petar Seiler. Motoklub “Sremac” je tada imao 35 članova. 1946.g., nakon Drugog svjetskog rata, u sastavu Narodne tehnike, osnovan je Auto moto klub s početnih 18 članova, čije se ime mijenja na skupšitini 16.travnja 1949.g. u AutoMoto Društvo Vinkovci.Toga dana Vinkovci su prvi puta postali sastavni dio imena kluba, što je ostalo do danas. 1960.g. je počela izgradnja novih objekata, u cilju kvalitetnije i stručnije obuke kandidata, koji se i danas nalaze na istom prostoru. Tada je izgrađena upravna zgrada s učionicom, kabinetom i uredima, kao i radionica za popravak vozila. Sedam godina kasnije, 1967.g. AMD Vinkovci preuzima tehnički pregled vozila što je zahtijevalo izgradnju nove hale sa svim potrebnim uređajima, koja je 1972.g. puštena u rad.

Posebno poglavlje u povijesti vinkovačkog Autokluba ima motosport koji je osim u samom početku rada, svoje nasvijetlije trenutke doživio 60-tih i posebice 80-tih godina prošlog stoljeća. U šezdesetim godinama vrlo popularne i iznimno brojne bile su reli vožnje i motociklističke utrke. Vinkovački reli vozači, gotovo su redovito osvajali priznanja za najbrojniju ekipu na relijima koji su se vozili po cijeloj bivšoj državi. Motociklističke utrke su se pak održavale u samom gradu, a stare fotografije i danas svjedoče o njihovoj atraktivnosti i posjećenosti. 1985. godina u sportskom pogledu ostat će zapisana kao početak rada karting sekcije pri auto klubu. Rekonstrukcija poligona za obuku vozača u karting stazu obavljena je godinu potom, a iste godine pa sve do početka Domovinskog rata Vinkovci su bili domaćinom utrka za prvenstvo Hrvatske. Tijekom rata vinkovački karting je iz razumljivih razloga prestao s radom, no 1996. i 1997. donose obnavljanje rada kada su održane dvije utrke za Prvenstvo Hrvatske. Najteže trenutke vinkovački klub je doživio u vrijeme Domovinskog rata kada je oštećena Stanica za tehnički pregled, krovište upravne zgrade kao i radionica, a velike štete nastale su i na opremi i vozilima.

U razdoblju nakon rata kompletno su obnovljena sva tri objekta: Stanica za tehnički pregled vozila, upravna zgrada i servisna radionica. 1997.godine dograđena je nova tehnološka linija u STP-u za teretna motorna vozila, a godinu potom registrirana je tvrtka Automehanika d.o.o. koja je počela s prodajom rezervnih dijelova i servisiranjem vozila. 2002. godine izgrađen je Auto salon od 500 četvornih metara i od tada je Automehanika ovlašten serviser i distributer Fordovih vozila za Vukovarsko-srijemsku županiju. Djelatnost osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila koja je do tada obavljana u sklopu Autokluba od 2005. godine obavlja se u samostalnoj tvrtci Prva auto škola koja je u vlasništvu autokluba. Za potrebe otvaranja ispitnog centra HAK-a u Vinkovcima u prostoru Autokluba obnovljeno je i prilagođeno novim standardima prometno vježbalište.

OPĆENITO O AUTOKLUBU

Autoklub Vinkovci se nalazi u ulici Josipa Matasovića 1 u Vinkovcima. Danas Autoklub Vinkovci ima oko 2000 članova i u asocijaciji Hrvatskog autokluba spada u red temeljnih autokluba. U Klubu i tvrtkama u njegovom vlasništvu “Automehanika” i “Prva autoškola” zaposleno je ukupno 40 djelatnika. Klub je materijalno i financijski neovisan i stabilan, sa konstantnom uzlaznom putanjom u svom radu i razvoju.

Danas Autoklub Vinkovci obavlja sljedeće djelatnosti:

  • usluge tehničke pregleda i produženja registracije
  • homologacije i atestiranja vozila
  • umjeravanje tahografa
  • izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola i ovlaštenja za upravljanje tuđim vozilima
  • usluge tehničke pomoći članovima i drugim vozačima na cesti
  • ostvarivanje besplatnih prava članova Hrvatskog autokluba.
  • Revizijsko izvješće o uvidu u financijske izvještaje

Kontakt informacije

Adresa: J. Matasovića 1, 32100 Vinkovci
Računovodstvo: +385 32 306 991
Tajnik: +385 32 306 900
Članstvo: tel: (032) 306-987; gsm: 098/467-439
Članstvo e-mail: ak-vinkovci@hak.hr
Auto salon: +385 32 338 822
Autoservis: +385 32 306 990
Tehnički: tel: (032) 306-988; fax: (032) 338-183
Rezervni dijelovi: (032) 339-430
Email: automehanika2@vk.t-com.hr

LOKACIJA NA KARTI