Motociklisti i mopedisti u projektu „Vozači vozila na dva kotača-sigurnost uz oprez i manje rizika“

Izvrstan odaziv motorista  u edukativnom djelu projekta Autokluba Vinkovci, PU Vukovarsko-srijemske i Hrvatskog autokluba u okviru Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Dolaskom ljepšeg vremena sve češće viđamo i motocikliste na prometnicama.  Na početku svake motorističke sezone potrebno je kvalitetno pripremiti motocikl za vožnju, od guma i kočionih diskova i pločica, kontrole svjetla, temeljitog čišćenje motocikla i uklanjanje tragova hrđe i provjera lanca. Uz navedeno, vožnja motocikla zahtjeva visoku razinu svjesnosti okoline i brzu reakciju na promjene u prometnim situacijama. Analizu opasnih prometnih situacija prezentirao je dr.sc. Sinan Alispahić, pomoćnik tajnika Hrvatskog autokluba i stručni suradnik na projektu.

Opreza nikada dosta, a brzinu je svaki vozač motocikla i mopeda dužan prilagoditi uvjetima vožnje u skladu s prometnim pravilima. Uvjeti vidljivosti i preglednosti, vremenski uvjeti, vrsta ceste, sposobnost vozača i gustoća prometnog toka neki su čimbenici koje je potrebno uvažiti prilikom vožnje. Najčešći uzroci stradavanja motociklista su neprilagođena brzina, vožnja bez kacige i opreme, nepoštivanje prometnih pravila, nedovoljno iskustvo u upravljanju motocikla, nepažnja drugih sudionika u prometu, vožnja pod utjecajem alkohola i opijata, kao i nedovoljna vidljivost motociklista na cesti. U razdoblju od 2010.-2023. godine 22% vozača motocikala smrtno je stradalo jer nisu koristili zaštitnu kacigu koja je  najvažniji dio zaštitne opreme, a uz nju je preporuka koristit i dodatnu zaštitnu opremu.

Kako bi se smanjio rizik od nesreća, uz održavanje vozila, prilagodbe vožnje uvjetima na cesti, prilagodbe brzine i udaljenost od ostalih vozila. Motoristi su demonstrirali ispravno kočenje na poligonu Autokluba Vinkovci (11.05.24.) i na poligonu Hrvatskog autokluba u Vukovaru (18.05.24.). Kroz svjesnost i suradnju ipak možemo stvoriti sigurnije prometno okruženje za sve.